Pokloniť sa obetiam masakru v Lidiciach prišli politici i zahraniční veľvyslanci

10.06.2012 Celý región

Praha 10. júna (TASR) - Na pietnom akte k 70. výročiu zničenia stredočeskej dediny Lidice sa dnes zúčastnila väčšina českých ústavných činiteľov.

Spoločnú modlitbu za 340 lidických občanov, ktorí sa stali obeťami nacistického vraždenia, viedol pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka, informovala agentúra Mediafax.

Do Lidíc prišiel aj premiér Petr Nečas (ODS), ktorý - rovnako ako ostatní - položil k pomníku obetiam veniec. V prejave uviedol, že udalosti v Lidiciach svetu otvorili oči nad nemeckým zverstvom už dávno predtým, než objavil pravdu o hrôzach koncentračných táborov.

"Pod dojmom lidickej tragédie uznali vlády Anglicka a Francúzska Mníchovskú dohodu za neplatnú," zdôraznil Nečas.

Krátku modlitbu predniesol kardinál Dominik Duka. Pripomenul aj úlohu lidického farára Josefa Štemberka, ktorý lidických mužov pripravoval na smrť. Podľa niektorých zdrojov dostal tento kňaz v Lidiciach ponuku na milosť, ktorú však odmietol s tým, že chce zdieľať osud ostatných, všíma si Mediafax.

Český prezident Václav Klaus sa piety nezúčastnil, pretože v rovnakom čase ako jeden z hlavných rečníkov prednášal v Kalifornii na konferencii "Svetovláda vs. Národná suverenita: Zažíva Západ ďalšiu ideologickú vojnu?". Akciu usporiadala organizácia American Freedom Alliance.

Český prezident sa však podľa slov hovorcu Radima Ochvata tohto roku zúčastní na akcii v Ležákoch a takisto na pietnom akte pri Národnom pamätníku hrdinov heydrichiády.

Pokloniť sa pamiatke obetí nacistického teroru a položiť veniec prišli aj mnohí veľvyslanci pôsobiaci v Prahe; spoločne s nimi sa pietneho aktu zúčastnili ďalšie stovky ľudí vrátane preživších žien a detí z Lidíc i Ležákov, dodáva Mediafax.
 

Vyberte región